”Sinä pelastit minut kuolemasta, et antanut jalkani astua harhaan. Minä saan vaeltaa Jumalan edessä, siellä missä on elämä ja valo.” Ps. 56:14

Oletko joskus joutunut mustan jään yllättämäksi? Jos tiedämme, että alusta on jäisen liukas, varaudumme sitä vastaan nastoilla, hiekoituksella sekä varovaisemmalla etenemisellä. Musta jää on petollista juuri siksi, että emme monesti huomaa varautua vaaraan ennen kuin jo liukastelemme ja kaadumme.

Viime aikoina on puhuttu paljon varautumisen tärkeydestä ja kotivaran hankkiminen on kaikin puolin järkevää. Vaikka kuinka varaudumme, voi elämässä silti musta jää yllättää meidät. Elämä voi käydä myös raskaaksi, jos koittamme etukäteen hahmottaa kaikki vaaratilanteet ja ennaltaehkäistä ne. Tässäkin asiassa on tärkeä löytää tasapaino varautumisen ja luottamuksen välillä, jotta sisäinen turvallisuudentunteemme saa vahvistua ja eri pelot hälventyä.

Raamatusta löytyy myös konkreettisia lupauksia siitä, miten meidän elämämme on Jumalan varassa ja miten Jumala on luvannut olla kanssamme kaikissa elämämme tilanteissa. Saamme vaeltaa mustan jään vaiheetkin Jumalan edessä, siellä missä on elämä ja valo.

 Ympäristöasiantuntija Hannele Siltala