”Herra tunnet tuhannet yksinäiset sydämet aivan liian kauan ihmisrakkautta vailla, lapset pitkin kyliä, vailla isän syliä, peitä heidät siipes alle lintuemon lailla. ” (ote Lasse Heikkilän laulusta Liian kylmät tuulet)

Linturetkellä näin laulujoutsenparin kosteikolla ja alueen reunan ojassa oli yksinäinen laulujoutsen. Todennäköisesti kyseessä oli viime vuoden poikanen, jonka pitäisi nyt nuorena aikuisena löytää oma reviirinsä, sillä vanhat linnut puolustavat omia pesimäpaikkojaan ajamalla uudet tulokkaat kauemmaksi.

Näky yksinäisestä laulujoutsenesta puhutteli. Yksinäinen joutsen vei ajatukset myös meidän ihmisten elämään. Kuinka kipeää yksinäisyys ja ulkopuolelle jääminen voikaan olla ja kuinka haastavaa voi oman paikan löytäminen olla.

Katso hetki kuvan laulujoutsenta ja mieti, onko sinulla tilanteita, joissa olet kokenut yksinäisyyttä tai ulkopuolisuutta? Entä oletko kipuillut oman paikan löytämisen kanssa?

Jos koet itsesi tällä hetkellä yksinäiseksi, voisitko kenties ajatella hakeutuvasi seurakunnan toimintaan mukaan? Eri-ikäisille suunnatusta toiminnasta ja vapaehtoistyöstä löytyy monia mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin ja löytää yhteisö, johon kuulua.

Jumala on tarkoittanut meidät olemaan yhteydessä myös Häneen. Vaikka elämässäsi ei olisi tällä hetkellä läheisiä, joiden kanssa jakaa ajatuksiasi, voit aina rukouksessa olla yhteydessä Luojasi kanssa. Hän ei väisty viereltäsi.

teksti ympäristöasiantuntija Hannele Siltala,

kuva Schwoaze/Pixapay