ELÄMÄN RYTMIT

Olemassaolomme on olemukseltaan rytmistä. Koko luomakunta rakentuu erilaisista rytmeistä. Raamatussa sanotaan: ”Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla” (Saarn. 3:1). Avaruus on täynnä rytmejä, joihin maapallomme liittyy omalla kiertoliikkeellään. Vuodenaikojen ja päivän ja yön vaihtelu rytmittävät ihmisen elämää maapallolla. Myös itse luomistapahtumaan liittyy rytmi. Luomistyönsä lopuksi Jumala lepäsi ja pyhitti lepopäivän. Luomakunnan olemukseen on siis sisäänrakennettuna työn ja levon rytmi. Myös ihminen Jumalan luomistyönä on rytminen olento. Ihmistä hallitsevat monenlaiset biologiset rytmit. Sydämen rytmi on ihmisen ensimmäisiä muistijälkiä elämässä, kun kohtuvauva tuntee ja kuulee kohdussa äitinsä sydämen lyönnit. Teho-osaston hoitajat kertovat, kuinka pienen pienet keskosvauvat tunnistavat vanhempansa askelien rytmin teho-osaston äänimaisemassa.

Rytminen luomakunta -osiossa lähestymme rytmisyyttä erilaisten kehoharjoitteiden avulla. Pääpaino on hengitysharjoituksissa. Hengitys on ihmiskehon keskeisimpiä ja helpoimmin aistittavia rytmejä. Hengitysharjoitteilla on myös rentouttava vaikutus, ja voit käyttää niitä rentoutumisen apuna.

 

HENGITYKSEN UUDISTAVA JA PUHDISTAVA RYTMI

                                                                                                        Tunnustelemme armoa ja uudistumista hengityksen rytmin kautta. Harjoituksella on myös rauhoittava ja rentouttava vaikutus.

HENGITYKSEN UUDISTAVA RYTMI

Tunnustelemme armoa ja uudistumista hengityksen rytmin kautta. Harjoituksella on myös rauhoittava ja rentouttava vaikutus.

Elämän liike kehossa

Kuuntele täältä

ELÄMÄN RYTMIT KEHOSSA

 

Tunnustelemme elämän rytmejä kehossamme. Pohdimme millaisista rytmeistä ihmiselämä ja oma
elämämme koostuu. 

Liikkeessä oleva keho

Kuuntele täältä

KEHON RYTMISYYS KÄVELLESSÄ

 

Tunnustelemme olemassaolon ja kehon rytmisyyttä kävellessä

Kehon rytmisyys kävellessä

Kuuntele täältä

HENGITYKSEN UUDISTAVA JA PUHDISTAVA RYTMI

Kuuntele täältä

HENGITYKSEN AKTIIVISUUDEN JA LEVON RYTMI

 

Luomistapahtumaan liittyy rytmi. Seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi kaikesta luomistyöstään ja pyhitti lepopäivän. Luomakunnan olemukseen kuuluu myös aktiivisuuden ja levon rytmi. Vastaanottamisen, antamisen ja levon vaihtelu. Näin on ihmisenkin elämässä. Otamme elämässä vastaan erilaisia asioita, osallistumme elämään omalla työpanoksellamme ja luovuudellamme. Huolehdimme ja olemme huolehdittavana. Ja joskus on tärkeää vain olla vaan. Se riittää. Koko tämä olemisen rytmi on kuin koodattuna pienoiskoossa hengitystapahtumaan.  

Ota hetki, jolloin vain tunnustelet tätä rytmiä hengityksessäsi. Täyttymistä, tyhjenemistä ja olemista. Tunnustele kuinka keuhkot laajenevat ja täyttyvät ja sen jälkeen tyhjenevät ja supistuvat. Sitten seuraa pienen pieni tauko, jolloin ei tapahdu yhtään mitään. On vain pieni hetki  olemiselle. 

Liikkeessä oleva keho

Kuuntele täältä